Levensloop

Schetsen van een kunstenaar

Probeer antwoord te geven op de vraag wat is apart met mijn werk van mooie sculpturen met ook soms  duivelse  kantjes. Dit schrijven staat in een mail en was voorlopig wel privé en alleen voor ingewijden!

 Kun je je voorstellen welke verbinding ik heb niet alleen met het mooie en goede maar ook met zwarte kanten? Zoals ik het zelf zie zou ik het zo kunnen formuleren. Geheel mijn leven tot heden  was ik op zoek naar de diepste waarheid waar ik ook deel aan had. Niet alleen filosofisch, maar ook op andere gebieden. Gebed, meditatie, Kunst, politiek, muziek, psychologie, Scientologie. Ik gebruikte de Bijbel, Tao te King, Bhagavad Gita, Je weet nog dat ik ruim 7 jaar lang een pelgrimage tocht             Foto uit Franrijk, 1970

maakte en in Nederland en Frankrijk in kloosters werkte. Maria Toevlucht in Zundert, Taize in Bourgondië, Center Vedantique Ramakrischna nabij Parijs. 

Nu kun je misschien makkelijker begrijpen dat ik niet alleen overheerlijke goddelijke ervaringen mocht ontvangen, maar ook duivelse aanvechtingen moest doorstaan. Deze samen geven mij een soort loutering. Zo een loutering is niet duurzaam. Deze verlossing zal echter ieder  voorkomend moment opnieuw bewust moeten worden bewerkstelligd.  Mijn en ook jouw leven lijkt zo ingesponnen tussen  uitersten en tegendelen.  Er is geen dag zonder nacht. Geen eten zonder ontlasten. Gezondheid en ziekte wisselen elkaar af. 

Mijn Beeldende Kunst bijvoorbeeld geeft voor mij zo  een goede uiting om zowel de positieve als negatieve waardes van het leven tot een expressie te brengen.

 Een dichter of schrijver doet het met taal. Een goede toneelspeler is  creatief op het podium of voor de camera. Ik kijk met genoegen naar bijvoorbeeld  70+  kunstenaars, die al veel naar buiten hebben gebracht. Met veel genot en bewondering kijk ik naar mijn leeftijdgenoot Jeroen Krabbe ( 5 december 1944)die in zijn spel en op zijn schilderijen uiting brengt aan deze gevoelens.  Of kijk naar de kunstenaar Herman van Veen (14 maart 1945) Prachtig en subtiel drama in liederen!  Of Freek de Jonge, komiek en cabaretier.   (30 augustus 1944) Freek torpedeert naar zijn publiek ook schrijnende actualiteiten. De nu wereld beroemde schilder met eigen museum, Vincent Van Gogh, doorstond een leven vol smarten en psychische instabiliteit. Dat is ook goed te zien in veel van zijn zelfportretten. Een spannende thriller  zonder misdaad en  de criminelen wordt niet verkocht.